نقشه نصب محافظ جان سه فاز + عکس و توضیحات کامل
محافظ جان سه فاز چیست؟
در این مقاله میخواهیم نقشه نصب محافظ جان سه فاز را بررسی کنیم. به طور کلی محافظ برای جلوگیری از ایجاد نشتی استفاده میشود. نشتی در یک سیستم موجب از دست رفتن انرژی خواهد شد. تا به حال درباره نشتی مایعات و گازها شنیدهایم. اما برق نیز از جمله انرژیهایی است که احتمال نشتی آن وجود دارد. جدا از هدر رفتن انرژی و هزینه، در برخی موارد ممکن است آسیب جانی برای افراد را به همراه داشته باشد.
در خانههای مسکونی این نشتی در وسایلی که موتور الکتریکی دارند بیشتر رخ میدهد. زیرا در ساختار آنها از سیم پیچ استفاده شده است. در اثر استفاده مداوم و داغ شدن سیم، ممکن است روکش سیم پیچ در اثر ضربه و داغ شدن کنده شود. در اینجا با بررسی نقشه نصب محافظ جان سه فاز و نصب آن میتوان از بروز بسیاری از حوادث پیشگیری نمود.
سیم پیچی نامناسب القای الکترونیکی و قطع شدن یکی از سیمهای داخلی و تماس آن با بدنه موتور باعث میشود برق وارد بدنه موتور شده و سپس از بدنه موتور به بدنه دستگاه وارد شود. اگر شما به بدنه دستگاه دست بزنید احساس برق گرفتگی خفیف خواهید داشت. این مساله بیان کننده یک نشتی در سیستم وسیله برقی شما است.
کاربرد محافظ جان
از آنجایی که یک جریان کوچک حتی در حد ۳۰ میلی آمپر میتواند جان انسان را به خطر بیندازد، لازم بود تا دستگاهی اختراع شده و در صورت نشتی بالاتر از ۳۰ میلی آمپر، برق ساختمان را قطع کند تا ساکنین دچار مشکل نشوند. از همین رو محافظ جان ساخته شد.
تا چند سال اخیر هم مردم درباره کلیدهای محافظ چیزی نمیدانستند و از آن در ساختمانها استفاده نمیشد. اما با مشخص شدن مزیت این دستگاهها، در سیستم برقکاری ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند و طبق مقررات جدید برق ساختمان، نصب کلید محافظ جان ضروری است.
عملکرد جان
کلیدهای جان به این صورت عمل میکنند که با مقایسه جریان خروجی از سیم فاز با سیم نول در صورت مغایرت آنها، محافظ جان تشخیص میدهد که جریان برق در مسیر دچار نشتی شده و اگر از میزان حساسیت محافظ جان بیشتر باشد، کلید عمل کرده و برق قطع میشود. میزان حساسیت محافظ جان از ۱۰،۲0، ۳۰ و …. متغیر است. برای برق ساختمان محافظ جان ۳۰ میلی آمپری توصیه میشود.
انواع محافظ جان
قبل از بررسی نقشه نصب محافظ جان سه فاز، باید با انواع آن آشنا باشید. جان تک فاز و جان سه فاز از انواع جانهای رایج در بازار هستند. در نوع تک فاز کلید اول ۴ ترمینال دارد. در حالی که در سه فاز ۴ ترمینال در بالا و ۴ ترمینال در پایین قرار گرفته است.
کلید محافظ جان
محافظ جان ظاهری شبیه کلید مینیاتوری داشته اما ساز و کار آن با این کلیدها متفاوت است. پس نمیتوانید برای استفاده از آنها از کلیدهای مینیاتوری استفاده نمایید. اگر بر روی این کلید کلمه RCCB حک شده باشد یعنی این کلید محافظ تنها نشتی جریان را قطع میکند. در صورت درج کلمه RCBO بر روی کلید، به معنای ترکیب کلید مینیاتوری و کلید محافظ جان است. پس از RCBO میتوانید به عنوان یک کلید مینیاتوری نیز استفاده کنید.
نقشه نصب محافظ جان سه فاز
حال نوبت به بررسی نقشه نصب محافظ جان سه فاز رسیده است. فرض کنید میخواهید برای یک مغازه که برق آن سه فاز است برق کشی کنید. ممکن است صاحب مغازه از شما بخواهد که یک محافظ جان سه فاز برای او قرار دهید. برای نقشه نصب محافظ جان سه فاز باید بدانید قرار است چه دستگاههایی به سیستم برق مغازه متصل شوند.
کلید محافظ جان سه فاز
اگر در نقشه دقت کنید، سیم قرمز فاز اول یا L1، سیم زرد فاز دوم یا L2 و سیم سیاه فاز سوم یا L3 است. این رنگها مطابق با استانداردهای موجود در نظر گرفته میشوند. قهوهای L1، سیاه L2 و خاکستری L3 نیز مورد قبول است. سیم آبی رنگ نول است و سیم زرد با خط سبز سیم ارت میباشد. هر سه فاز نام برده در ابتدا به یک کلید مینیاتوری سه فاز متصل میشوند.
سپس از کلید مینیاتوری خروجی گرفته و آنها را به ۳ ترمینال بالای محافظ جان وصل میکنند. جعبه فیوز نیز به ترمینال دیگری در سمت چپ محافظ جان وصل میشوند. پس از خروجی گرفتن از کلید پایین محافظ جان، هر فازی بین دو کلید مینیاتوری تک فاز تقسیم میشوند. اختلاف پتانسیل هر کدام از فازها با سیم نول ۲۲۰ ولت است.
نکته مهم در نقشه نصب محافظ جان سه فاز
- در کلیدهای محافظ جان، پایانههای بالایی ورودی و پایانههای پایینی خروجی هستند.
- اکثر سوئیچهای محافظ جان در بازار دارای پایانههای ورودی با علامت 1 یا IN هستند.
- پایانههای خروجی نیز با علامت 2 یا OUT مشخص شده اند.
- و پایانههایی که با N مشخص شدهاند به نول متصل می شوند.
در این مقاله به بررسی نقشه نصب محافظ جان سه فاز پرداختیم. جهت خرید و اطلاع از قیمت، مشاهده انواع مدلها و دریافت مشخصات چراغهای دفنی خواهشمند است به سایت فروشگاه اینترنتی هورشید مراجعه فرمایید.